Потписан уговор за израду документарног филма ''О континуитету страдања у Мркоњић Граду

Начелница општине Мркоњић Град Дивна Аничић и директор 'Исток филма' Мирослав Станковић потписали су уговор за израду документарног филма 'О континуитету злочина у Мркоњић Граду', с акцентом на страдање Срба у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату од стране Хрватске војске у садејству са Армијом БиХ.

Ријеч је о изради документарног филма о окупацији Мркоњић Града 1995. године, протјеривању цјелокупног српског народа са свог вјековног огњишта и континуитету злочина над тим народом.

Станковић каже да му је драго што је општина одлучила да сними један овакав филм.

''Стицајем околности то сам снимио марта 1996. године. Стајало је доста дуго и хвала богу да је општина коначно схватила да је филм требало да се и заврши. Ми управо на томе радимо сад, после 20 година и по  први пут ћемо имати причу  која ће бити интересантна не само за овај простор већ и због свијета јер је прича широка и истинита'', рекао је Станковић. Он је навео да ће филм бити готов до краја године, као и да има јaко много докуменaта који ће имати значајно мјесто у филму.

Миленко Милекић, предсједник Скупштине општине Мркоњић Град, истакао је да општина Мркоњић Град сваке године обиљежава 10. октобар, дан када је град окупиран.

''Окупација града је трајала 117 дана и ове године обиљежавамо 20 година од пада 13 западнокрајишких општина и мислимо да је напокон дошло вријеме да се неке ствари које до сада нису објављене да се објаве. Из тог разлога Општина је ове године помогла снимање једног документарног филма у коме ће доста бити материјала који до сада није приказиван, а поготово материјал са откопавања масовне гробнице 1996. године, гдје су пронађена тијела, звјерски убијених , 181 војника и цивила.

  • 30.11.-0001. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD