Отворена едукативна изложба Галаксија и Сунчев систем
  • 00 387 50 220 920
  • kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba

Отворена едукативна изложба Галаксија и Сунчев систем

У Галерији Културног центра, 7. септембра 2017. год. у 13:00 часова начелница општине ,Дивна Аничић, отворила је изложбу фотографија „Галаксије и Сунчев систем“ које је припремио Ферид Ћехић из Париза. Овај пасионирани астроном откупио је фотографије од Француске астрономске асоцијације (Association française d' astronomie) чији је члан и приредио за мркоњићке ученике и све оне који воле астрономију.

 Ово је само први корак , већ следећу изложбу са новим фотографијама и новим елементима који доприносе упознавању галаксије и сунчевог система очекујемо у мјесецу мају.

По први пут је направњена оваква изложба на нашем подручју, те се надамо да ћемо уз сарадњу са факултетима и Бања Луке, уз заједнички напор, упутити одређене захтјеве ка Француској астрономској асоцијацији "AFA" (Association française d' astronomie) и уз одређене пројекте обезбиједити још инструмената који ће служити за квалитетнију образовну наставу основних и средњих школа.

На 32 паноа налазе се фотографије планета сунчевог система, галакасије Андромеда, комете и сугестивни панои „Нове границе“, „Нови свјетови“ и „Тешко је бити сам“.
Осим фотографија ту се налазе два телескопа и два Ораријума – механички модели сунчевог система, односно модел Сунца и Земље са еклиптиком њихових кретања.
Осим љубави за астономију, овај мркоњићанин је дао да се са француског језика преведе књига „Галаксије и космологија“ (Galaxies et cosmologie), групе аутора у издању сарајевске „Svjetlosti“.

  • 8.9.2017. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD