''Дукатфест'' у Мркоњић Граду

У оквиру Трећег Интернационалног фестивала фолклора ''Дукатфест 2010'' у позоришној сали Културног центра ''Петар Кочић'' синоћ је одржано фестивалско вече на којем су наступили фолклористи из Израела и Босне и Херцеговине (Сарајево). Они су публици представили фолклорно насљеђе својих народа и богатство њихове културе.

''Ово је за нас велики догађај и заједно са вама хоћемо да подијелимо истинску радост и дух израелског народа кроз музику и плес'', рекла је директор и кореограф ансамбла Гваним из  Израела Ilana Segev.

Ансамбл Гвиним (из израелског града Rišon Le Zion) публици се представио  традиционалним јеврејским плесовима: Игра пастира бубњевима, Радост шабата и играма са утицајима оријенталне културе које карактеришу енергични ритмови и кораци.

Радничко КУД ''Пролетер'', које је једно од најстаријих у БиХ публици се представило бошњачким играма из Сарајева,  играма српског становништва Срајевског поља, а наступио је и Нродни оркестар културно умјетничког друштва са вокалним солистом Адмиром Ситнић.

Семра Синановић из КУД-а Пролетер каже да задовољни дочеком  у Мркоњић Граду. ''Домаћини су били одлични, обишли смо неке од заминљивијих туристичких мјеста и имперсионирани смо оним што смо видјели'' рекла је Синановићева. Додајући да су се на концерту публици представили српским и муслиманским играма.

Оштина Мркоњић Град као домаћин организовала пријем за фолклористе, а потом и дружење у природи, на Балкани и Зеленковцу, гдје је био организован и ручак уз домаћа традиционалана јела.

  • 17.6.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD