Радош Котлаја ''делија'' Балкане

Титула делије Туритичко-спортске манифестације ''Дани косидбе Балкана 2010'' – Меморијал Лазар Лакета припала је Радошу Котлаји из Пљеваља. Котлаја је освојио ово признање јер је сакупио највише бодова у косачком вишебоју, док је у кошењу траве заузео друго мјесто.

''За мене је ововелико признање, конкуренција је била јака, али сам имао одличан резултат у вишебоју, док сам у кошењу траве био други и своју парцелу од 210 квадрата покосио за  10 минута и 42 секундe, рекао је Котлаја.

У кошењу траве косом кованицом прво мјесто освојио је Милорад Сладојевић – Ђели из мркоњићког села Шеховци, док је трећа награда додијељена Мирку Кецману из Петровца.

''Овом манифестацијом ми чувамо традицију и обичаје наших предака и промоцију вриједности и љепота општине Мркоњић Град, али чувамо и успомену на Лазара Лакету и многе друге који су дали живот за Републику Српску'', рекао је Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град.

Прије почетка надметања косаца, свештеници Мркоњићке епархије су одржали парастос покојном косцу Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу тарве, који је био утемељивач ове манифестације.

На такмичењу које је одржано на теренима Туристичког центра Балкана учествовало је 20 косаца из Пљевља, Љига, Петровца, Пала, Дринића, Шипова и Мркоњић Града.

Посебна атракција манифестације била је 56-годишња Драгица Јовић из Крепољина, која се такмичила у кошењу траве ван конкуренције и коју је публика наградила великом аплаузом.

У културно-умјетничком програму наступили су фолклорни ансамбли КУД-а ''Петар I Карађорђевић Мркоњић из Мркоњић Града, ''Младост'' из Крепољина у Србији, те ансамбл козачке пјесме ''Держава'' из руског града Вороњежа.

Технички  организатор манифестације је Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, покровитељ општина Мркоњић Град, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Министарство трговине и туризма.

  • 3.7.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD