Потписани уговори за запошљавање 19 приправника

У оквиру програма Завода за запошљавање РС ‘’Први посао’’ директор Завода за запошљавање Републике Српске Бошко Томић, начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија, те десет пословних субјеката са подручја општине, потписали су уговор о запошљавању 19 приправника са високом стручном спремом.

 

 

Томић је овом прилоком  рекао да се број незапослених у Републици Српској са око 150.000, колико се налазило на евиденцији Завода на почетку године, опао на око 143.000, од чега је око 2.700 лица са високом стручном спремом без радног искуства.

‘’Овим пројектом и запошљавањем 1.500 младих високо образованих кадрова, тај број ће се и више него преполовити. Људи који прођу кроз овај пројекат добиће шансу да стекну искуство, али и да остану да раде уколико, наравно, то буде могуће’’, рекао је Томић. Истичући да Завод инсистира на запошљавању приправника у неразвијеним општинама, што се из претходна два пројекта овог типа показало као добра пракса.

Начелник општине Зоран Тегелтија је истакао  да општина Мркоњић Град има и свој Програм за запошљавање.

‘’Осим са Заводом, покушаћемо и да са послодавцима са подручја општине финансирамо  запошљавање једног броја приправника, и на тај начин запослимо што већи број младих образованих људи’’ рекао је Тегелтија.

Вриједност Владионог програма „Први посао“ је 15 милиона марака, од чега је Влада РС обезбиједила девет, а предузетници шест милиона. По једном приправнику одобрена су средства у бруто износу од 826,34 КМ што је 70% просјечне нето плате која је остварена у РС у 2009. години. Од овог износа, 495,80 КМ или 60% мјесечно испаћиваће Завод за запошљавање РС док остатак од 330,54 КМ или 40% сноси послодавац. На нивоу РС, овим пројектом, планирано је запошаљавање 1.500 високо-образованих младих људи.

Нове приправнике запослиће општина Мркоњић Град, Мркоњић путеви, ‘’ХЕ на Врбасу’’, Агенција за привредни развој, Дјечији вртић ‘’Миља Ђукановић’’, Центар за социјални рад, ОШ ‘’Бранко Ћопић’’, Дом здравља ‘’Др Јован Рашковић’’, ‘’Пољо Подрашница’’, и ШГ ‘’Лисина’’.

  • 7.7.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD