Обука за самозапошљавање

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа у оквиру програма Панорама организоваће едукацију за самозапошљавање младих незапослених људи, који имају пословну идеју, али немају довољно предузетничког знања и вјештина да је успјешно реализују у пракси.

Договорено је то након састанка начелника општине Зорана Тегелтије и директора локалне Аагенције за привредни развој Томислава Тодоровића  са Слободаном Марковић, директором Републичке агенције за мала и средња предузећа

‘’Кандидатима који успјешно прођу обуку и чији пословни планови буду оцијењени као реално исплативи, пружиићемо конкретну помоћ у изради бизнис плана и апликације за средства Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, а они који добију средства и оснују фирму, могу рачунати на консултантску помоћ  у првој години пословања која се сматра  најкритичнијом  за опстанак бизниса, рекао је Марковић.

Додајући да до краја године треба да профункционише Гарантни фонд Републике Српске у пуном капацитету, а чији је основни задатак и смисао да олакша приступ финансијама, односно кредитним средствима и смањи ризик од пропадања .

Директор Агенције за привредни развој општине Томислав Тодоровић, рекао је да на подручју општине има људи са занимљивим пословним идејама, те да ће ова врста едукације бити веома корисна за оне који размишљају о покретању властитог посла.

‘’Ово је прилика свима који имају идеју, коју желе да реализују, а недостаје  им знања, средстава и подршке’’, рекао је Тодоровић. Истичући да ће им Агенција пружати подршку у једном дужем временском периоду, док год не ојачају и буду способни да сами послују и функионишу.

Наредних дана на четири локације  у граду ( испред Општине, Општинске агенције за привредни развој, Дома културе и  Завода за запошљавање) биће постављен промотивни пано који је израдила Републичка агенција за развој МСП, са пријавама за едукацију. Сви заинтересовни грађани треба да попуне пријаву  и предају у Агенцију за привредни развој и чим се пријави довољан број кандидата (најмање 20 кандидата) биће организована обука. Едукација је бесплатна за све полазнике и  трајаће 12 дана, у оквиру које  кандидати стичу практична знања о изради бизнис плана, аплицирању за кредитна средства, промоцији и слично.

Прошле године Агенција је организовала 14 едукација широм Републике Српске које је прошло 330 полазника. Добијено је 55 реално остваривих пословних планова који ће, уколико буду реализовани, обезбиједити посао за око 40 особа. Неки од њих већ су у фази реализације.

 

  • 7.7.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD