Општина Мркоњић Град помаже рад невладиног сектора - за пројекте 25.850 КМ

Начелник општине Мркоњић Град Зоран Тегелтија потписао је уговор са представницима 12 невладиних организација са подручја општине o финансирању 13 пројеката невладиног сектора. У ове пројекте уложиће се 25.850 марака.

''Невладине организације су кандидовале 23 пројекта за додјелу средстава. Комисијa је изабрала 13 пројеката који су били корисни за нашу средину. Опредјељење Комисије је да се не могу финансирати пројекти који служе само сврси и раду невладине организације, односно да користе само за њих'', рекла је предсједница Комисије за одабир пројеката Дивна Аничић. Додајући  да је максималан износ који невладине организације могу да добију за пројекте од општине пет хиљада марака

''Ово није једини новац који је намијењен  за невладин сектор. Ми смо заједно са хидроелектраном Бочац за ову годину кроз разне видове помоћи обезбиједили око 300 хиљада марака за невладин сектор, културне и спортске институције'', рекао је начелник општине Зоран Тегелтија и најавио набавку мамографа - апарата за рано откривање рака дојке до краја ове године.

Највећи износ, од 3.000 марака добио је Еколошки покрет Зеленковац за пројекат Музички фестивал „Зеленковац 2010“. Удружење Грађана „Ауро Ауто“ добило је 2.750 марака за пројекат „Љетња школа картинга“.

Износ од по 2.500 марака одобрен је за пројекат  „Распјеване пахуљице“ Удружења „Мали принц“ и пројекат „Упознавање и оживљавање традиције и културе Мркоњић Града – село Густовара“, а које је предложило Удружење грађана „Исток“.

Одобреним износом од 2.000 марака задовољни су и представници Омладинске организације Црвеног крста за пројекат „Опремање просторија младих Црвеног крста“, Међуопштинског савеза слијепих и слабовидих Мркоњић Град за пројекат „Гледајмо у будућност“ и  Хуманитарног удружења жена Мркоњић Град за пројекат „Акција превенције болести дијабетеса и мјерење крвног притисака у општини Мркоњић Град“. По 1.900 марака добили су Удружење  жена „Наша жена“ Подрашница за пројекат „Чување традиције  и промоција туристичке понуде општине Мркоњић Град“, а пројекат ће се реализовати  кроз израду сувенира и народних рукотворина, као и  Клуб умјетничких душа за III Ликовну колонију „Ум“.

За реализацију прoјекта „Тајне пчеларства“ Удружењу пчелара „Матичњак“ одобрен је износ од 1.800 марака,  док је  Удружењу породица са четворо и више дјеце „Радост МГ“ одобрено 500 КМ за пројекат „Подизање друштвене свијести о проблемима породица са четворо и више дјеце у општини Мркоњић Град“.

Омладинској организацији „Центар“ одобрена су средства за реализацију два пројекта. Један је „Локални волонтерски сервис“, за који је одбрен износ од 2.000 марака и други „Интернет за све“ за који је одобрено 1.000 марака.

Удружење ''Мали принц''  кандидовало је пројекат ''Распјеване пахуљице''. ''Пројекат је намијењен искључиво дјеци пјевачима и пројектом је предвиђено такмичење малих хорова узраста од пет до 13 година на нивоу Републике Српске, БиХ и шире. Такмичрског је карактера и пружа велике могућности за напредовање у стварању квалитетне дјечије музике, забаве, креативности као и повезаност са сличним манифестацијама'', рекла је предсједница Удружења Милијана Малић. Додајући да је планирано да се пројекат реализује у другој половини мјесеца октобра.

Предсједница Хуманитарног удружења жена Мркоњић Град Марта Чулић је рекла  да је Удружење први пут конкурисало за додјелу ових средстава и да су прошли. ''Први пут смо конкурисали и добили средства  како бисмо могли да организујемо акцију мјерење нивоа шећера у крви и крвног притисака на подручју општине Мркоњић Град. Реализација је планирана у току сљедећих неколико мјесеци, односно за август, септембар и октобар, истакла је Чулићева. Додајући да су овом акцијом планирани и обиласци села у околини Мркоњић Града.

 

  • 21.7.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD