Прослављена крсна слава општине Мркоњић Град

Представници локалне власти,заједно са гостима и неколико хиљада посјетилаца обиљежили су синоћ општинску крсну славу Светог пророка Илију и 18.годишњицу формирања 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде. Централана свечаност обиљежавањa је приређена на Тргу краља Петра I Карађорђевића , уз славски обред и забавни програм, у којем је наступао поп пјевач Ацо Пејовић и мушка пјевачка група ''Источник''.

Вјерском обреду славе и ломљењу славског колача, који су обавили свештеници мркоњићке епархије уз представнике општине присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Раде Ристовић, министар унутрашњих послова Станислав Чађо и Душка Тегелтија, помоћник министара за трговину и туризам, те представници општина Језеро, Шипово и Рибник.

Министар борачко-инвалидске заштите Раде Ристовић поздравио је присутне  и захвалио мркоњићанима на гостопримству, напомињући да је ово јединствен примјер да општина слави своју крсну славу са својим грађанима. Истакао је да Мркоњић Град спада у ред средње развијених општина која има,а имаће и даље подршку Владе РС.

Честитку поводом славе општине и Дана 11. мркоњићке лпбр грађанима је упутио и предсједник општинске Борачке организације Милан Стеванић, напомињући да је 300 наших суграђана, војника 11. мркоњићке лпбр уградило своје животе у темеље Републике Српске, а око њих 800 остали су инвалиди. ''Борачка организација ће урадити све како би починиоци злочина одговарали за почињене злочине и били приведени пред лице правде, јер  то је наш миниму испод којег несмијемо ићи'', рекао је Стеванић.

Начелник општине Зоран Тегелтија честитао је суграђанима крсну славу, истичући да на овај начин жели да се захвали заштитнику Светом пророку Илији што нас је штитио и одбранио од елементарних непогода, ратова и свга онога што се дешавало у протеклих годину дана у свијету, Републици Српској и шире, као и  да  му се захвали  што нам даје наду и шансу да радимо и да се развијамо. ''Подижем ову чашу у име и част свих вас, у име среће и проспаритета вас и ваших породица, за проспаритет нашег града и за развој Републике Српске'', истакао је Тегелтија.

Обиљежавање крсне славе започело је служењем парастоса за погинуле борце Отаџбинско-одбрамбеног рата у капели Светог апостола Марка, након чега су представници локалне власти, општинске и републичке борачке организација положили свијеће на спомен обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу и на Тргу Српске војске. Након полагања цвијећа у Културном центру ''Патар Кочић'' одржана је и академија у част обиљежавања Дана 11. мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.  

Поводом обиљежавања славе општине дан прије одржана је и Илинданска смотра фолклора.

  • 2.8.2010. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD