Посјета корисницима интервентних мјера у пољопривреди у 2019. години

Начелница општине Дивна Аничић и директор Агенције за привредни развој Горан Тодоровић обишли су у селима Шеховци и Граци кориснике интервентних мјера у пољопривреди у 2019. години.

 

Програмом за подстицај привредног развоја у 2019. години издвојено је 9.450,00КМ за интервентне мјере у пољопривреди. Циљ пројекта јесте подршка пољопривредним произвођачима који имају мјесто пребивалишта на селу и којима је егзистенција домаћинства условљена пољопривредном производњом, а нису у могућности да региструју своја газдинства и издвајају одређени новћани износ на мјесечном нивоу.

Услови за добијање интервентне мјере су:

1. Да су незапослени

2. Да имају минимална примања

3. Да имају основне услове за обављање пољопривредне производње

 

Дивна Аничић, начелник општине, навела је да је Општина прошле године први пут у Програм за подстицај привредног развоја уврстила и интервентрне мјере у пољопривреди, те да су се  показале  као врло добре мјере.

„Имамо породице које имају двије краве, а трећа крава им значи да се могу регистровати и конкурисати за наша средства за регистрацију. Ово је заиста међусобно повјерење између породица која добијају ова средства и Општине, Агенције и одборника, јер су ово буџетска средства“, истакла је Аничићева.

Директор Агенције за привредни развој Горан Тодоровић  навео је да су за ове двије године имали осам корисника интервентних мјера, гдје је утрошено око 20 хиљада конвертибилних марака. „Имамо разичите врсте подстицаја, гдје сарађујемо и са Министарством пољопривреде и са страним фондовима. Укупна средства за развој пољопривреде износе 187.000,00КМ “, навео је Тодоровић.

Далиборка Сладојевић, живи у селу Шеховци, са још двоје дјеце, а овим мјерама добила је средства за куповину једне краве у вриједности од 2.500,00КМ. „Ова помоћ ми пуно значи, планирам повећавати број грла и да пласирам млијеко, јер имам простор за смјештај стоке“, рекла је Сладојевићева.

Јована Вујановић из Граца има седам крава и бави се системом крава теле. „Једна породица са одређеним бројем грла стоке може солидно да живи на селу“, рекла је Јована.

  • 18.9.2019. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD