Обиљежене 24 године од ексхумације највеће масовне гробнице

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас су делегације општине Мркоњић Град и општинске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила положиле вијенце поводом обиљежавања 24 године од ексхумације највеће масовне гробнице са 181 тијелом звјерски убијених Срба током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске 1995.године.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Миленко Милекић нагласио је да обиљежавањем ових стратишта упућују поруку цијелом свијету да ови злочини неће бити заборављени и да ће се стално борити за истину и правду.

"Највише нас боли што су ови злочини планирани, што се одвијају у континуитету у цијелом 20. вијеку, а наредбодавци и извршиоци нису кажњени - што значи да их свјетски моћници одобравају", рекао је Милекић.

Секретар општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравко Караћ, који је у мркоњићкој масовној гробници пронашао брата Недељка и пуницу Милеву, нагласио је да су призори приликом есхумације били стравични и да их никад не може заборавити.

"Било је хладно и кишовито вријеме тог априла 1996. године. Катастрофално је било гледати прве призоре и моменте, жртве измасакриране различитим и тупим предметима, сви су на свиреп начин убијени", присјетио се Караћ и додао да не зна да ли ће правда икад бити задовољена.

Караћ је објаснио да су данас, због тренутне епидемиолошке ситуације, овај скуп организовали уз присуство малог боја људи.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске, у септембру и октобру 1995. године, са својих вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу је пронађена највећа масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је било 10 жена, 71 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумација почели су 1. априла 1996. године.

Иако се знају починиоци и наредбодавци за ове тешке злочине још нико није одговарао.

 

  • 1.4.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD