Печат вароши сремскокарловачке у рукама лауреата

У Сремским Карловцима, у башти Музеја и "Бранковог кола", на свечаном затварању 49. "Бранковог кола" уручене су награде  "Печат вароши сремскокарловачке" пјесницима Недељку Бабићу, Данилу Јокановићу, Милошу Јанковићу и Радмилу В. Радовановићу.

Награде је уручио Ненад Грујичић, предсједник "Бранковог кола", нагласивши значај континуитета и јединствене, катарзичне љепоте програма "Бранковог кола" у вријеме пандемије која је из лежишта помјерила културу као најзначајнији траг људске цивилизације.

У име награђених захвалио је Милош Јанковић истичући бесмртни пјеснички значај Сремских Карловаца, Бранка Радичевића, Стражилова и "Бранковог кола".

"Позиција песника је таква да, тврдим - нема узалуднијег посла од бављења поезијом, од писања поезије. Узалудан, сизифовски, мало цењен посао. А важан, а неопходан, а душеспасан, не само за песника. Мада, искрено говорећи, није много боље било ни раније, али се у једном периоду барем могло како-тако живети од писања поезије. Мада, нема праве поезије, ни правог песника, ако он не живи за поезију, због ње и њом, а од ње - ако је то икако могуће. И, да додам, сигуран сам - поезија ће преживети, наџивети и ово време. Она је вечна, упркос свему", казао је Јанковић раније за "Независне" поводом "Печата вароши сремскокарловачке".

Подсјећамо, признање је требало да буде уручено у марту текуће године на "Пролећним Бранковим данима", који нису одржани због пандемије вируса корона. Јуче, на 49. "Бранковом колу", приликом уручења награде лауреати су казали по једну своју пјесму.

"Ова награда пуно ми значи зато што је везана за име великог пјесника Бранка Радичевића. Бранка сам почео читати и вољети још у основној школи. Његови стихови још трепере у мени, а награда представља даљи подстрек за рад, који ће неко у футуру другом можда да цијени", рекао је Радмило В. Радовановић такође поводом награде.

"Печат вароши сремскокарловачке" једна је од најстаријих пјесничких награда у Србији и региону, траје 53 године. На самом старту, далеке 1967. године, уручено је шест награда. Међу досадашњим добитницима су Миодраг Павловић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Дара Секулић, Драган Колунџија, Раша Попов, Новица Тадић, Милан Ненадић, Даринка Јеврић, Војислав Деспотов, Стеван Тонтић, Ђорђо Сладоје и други.

На свечаном затварању казивана је и пјевана чувена и у народу увелико укоријењена Бранкова пјесма "Укор", у интерпретацији Данице Петровић и Катарине Поповић, а чула се и пјесма сличне славе "Девојка на студенцу". Наступили су и даровити млади пјесници, ђаци најстарије, чувене Карловачке гимназије.

  • 16.9.2020. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD