ДАН ОПШТИНЕ - СЈЕЋАЊЕ НА ПОВРАТАК НА ОГЊИШТА 1996. ГОДИНЕ

ДАН ОПШТИНЕ - СЈЕЋАЊЕ НА ПОВРАТАК НА ОГЊИШТА 1996. ГОДИНЕ

 Мркоњић Град прославља 4. фебруар као Дан општине у знак сјећања када се становништво 1996. године вратило у свој град у којем није постојао ниједан објекат у којем би се могло живјети, али је одлука да се врате била јача од свих проблема, изјавио је министар финансија у Савјету минисрара Зоран Тегелтија.

У Мркоњић Граду вечерас је одржана свечана академија поводом Дана општине, који је установљен као дан сјећања на 4. фебруар 1996. године и повратак српског становништва на своја огњишта послије петомјесечног избјеглиштва.

Тегелтија, некадашњи начелник ове општине, рекао је да славе дан повратка када је Мркоњић Град поново "постао" и почео да живи.

"Да се овај дан обиљежава као Дан општине је одлука захвалности свим грађанима који су имали храбрости и одлучности да се тада врате у град у којем да готово није постојао ниједан објекат у којем би се могло нормално становати, у коме није остала ниједна институција јавног живота, али одлука да се врате је била много јача од свих проблема", рекао је Тегелтија.

Он је нагласио да је требало много година да би обновили оно што је било уништено у кратком периоду окупације, док су многе локалне послије рата градили нове објекте.

"Напором цијеле локале заједнице, свих грађана и локалне управе много тога је обновљено и изграђено", рекао је Тегелтија новинарима прије академије.

Он је додао да на овај дан покушавају да захвале онима који су у претходном периоду помагали и развијали Мркоњић Град.

Начелник општине Драган Вођевић истакао је да стално улажу у нове пројекте, те да су у буџету ове године планирали средства за изградњу зграде за младе брачне парове, за изградњу свлачионица Фудбалског клуба "Слобода", за пројекат изградње градског затвореног базена.

Вођевић је напоменуо да су ту и текући послови на одржавању и изградњи нове инфраструктуре, водоводних и канализационих мрежа, као и одржавање већ изграђених путева и објеката.

Током свечане академије Похвалом је награђено општинско Удружење пензионера за волонтерски рад и значајан допринос у побољшању положаја пензионера на подручју ове општине.

Захвалнице је добила Јованка Костић за значајан допринос у области здравства, постхумно Бранко Крупљанин за посвећеност општем напретку родног краја и значајан допринос у хуманитарним и добротворним акцијама и постхумно Миладин Рмуш за значајна остварења и допринос у области спорта.

У програму су учествовали Хор умјетничке школе из Бањалуке, глумци Народног позоришта Републике Српске и Градског позоришта Мркоњић Град, Снежана Савичић Секулић сопран - првакиња Опере Народног позоришта у Београду и пијаниста Владо Данић.

Академији су присуствовали и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, помоћници министара, начелници општина из Српске, гости из братских општина из Србије, генерални конзул Србије Милош Вујић.

Свечана академија у позоришној сали Дома културе један је у низу догађаја посвећених обиљежавању Дана општине Мркоњић Град.

За сутра је у капели Светог апостола Марка планиран парастос за све страдале у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега ће бројне делегације положити цвијеће код спомен-обиљежја масовне гробнице, као и код спомен-обиљежја на Тргу српске војске.

Предвиђено је да сутра увече буде одржан концерт КУД-а "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", а у неђељу навече финале градског турнира у малом фудбалу и избор најбољег спортисте.

На подручју општине Мркоњић Град током 117 дана хрватске агресије порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Једна од највећих гробница у Републици Српској откривена је у Мркоњић Граду, гђе је пронађено 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Међу ексхумиранима било је 10 жена. У мањим гробницама у овој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

 

  • 3.2.2023. године

Коментари


:) :D ^_^ *_* :P :( :| xD