00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Све новости

17. мај, 2024.

Ј А В Н И П О З И В за пријаву пројеката удружења грађана/невладиних организација

Расписује се Јавни позив за пријаву пројеката удружења грађана/невладиних организација, који ће се суфинансирати из буџета општине Мркоњић Град у 2024. години, из сљедећих области:

 

  • Побољшање положаја дјеце и младих,
  • Допринос развоју културних, спортских и туристичких манифестација,
  • Унапређење животне средине и екологије,
  • Социјална политика,
  • Пројекти у складу са Стратегијом развоја општине Мркоњић Град.

Пројекте треба реализовати на подручју општине Мркоњић Град - у 2024. години, а висина средстава која се могу додјелити по пројекту износи – од 500,00 до 2.500,00 КМ.

Пријаве се подносе на шалтеру: бр.2 Шaлтер сале -Општине Мркоњић Град или могу бити послане поштом на адресу Општина Мркоњић Град, Трг Краља Петра I Карађорђевића 1, 70260 Мркоњић Град са назнаком за Комисију за сарадњу са удружењима грађана – не отварај!

Јавни позив остаје отворен 30 (тридесет) дана - од дана објављивања на огласној табли општине и на web - страници општине Мркоњић Град.

Све информације везане за јавни позив - могу се добити код самосталног стручног сарадника, путем броја телефона: 050/220-958.

 

Јавни позив

ПРОЈЕКТНА ДОКУМЕНТАЦИЈА:

ОБРАЗАЦ 1-ПРИЈАВА

ОБРАЗАЦ 2-ПРИЈЕДЛОГ ПРОЈЕКТА

ОБРАЗАЦ 3-ПРЕГЛЕД БУЏЕТА

ОБРАЗАЦ 4-МАТРИЦА ЛОГИЧКОГ ОКВИРА

ОБРАЗАЦ 5-ПЛАН АКТИВНОСТИ И ПРОМОЦИЈЕ

ОБРАЗАЦ 6- АДМИНИСТРАТИВНИ ПОДАЦИ

ОБРАЗАЦ 7- ФИНАНСИЈСКА ИДЕНТ. ФОРМА

ОБРАЗАЦ 8- ИЗЈАВА

ОБРАЗАЦ 9- СПИСАК ДОКУМЕНТАЦИЈЕ ЗА ПРОВЈЕРУ

15. мај, 2024.

Обиљежен Међународни дан породице

Поводом 15. маја, Међународног дана породице, представници Општине Мркоњић Град, Центра за социјални рад и Удружења породица са четворо и више дјеце „Радост МГ“ посјетили су вишечлану породицу Зељковић.

„Ова породица, која је недавно добила сина Новака, примјер је здраве породице која опстаје на селу. Данас породица, као основна јединица друштва, више него икад захтијева заштиту, помоћ и подршку од својих чланова, али и цијелог друштва“, рекао је директор Центра за социјални рад, Драган Плејић.

Генерална скупштина Уједињених нација је 1993. године одлучила да се 15. мај сваке године обиљежава као Међународни дан породице.

Овај дан пружа прилику да се унаприједи свијест о питањима која се односе на породицу и да се повећа знање о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породицу.

14. мај, 2024.

Ј А В Н И П О З И В за подношење захтјева за одобравање подстицајних средстава - Подршка за набавку сјеменског материјала

Право на  коришћење ових средстава имају сва физичка лица и пољопривредни произвођачи са подручја општине Мркоњић Град, а у складу са одредбама Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2024. години, а који испуњавају слиједеће услове:

  • Да имају пребивалиште на подручју општине Мркоњић Град,
  • Да имају измирене обавезе према пореској управи и Oпштини Мркоњић Град,
  • Да доставе фискалне рачуне за набавку сјеменског материјала у минималном износу од 200,00КМ.

Средства су планирана за рефундацију трошкова активности набавке сјеменског материјала у висини до 50% укупне висине уложених средстава, а максимално 300,00КМ по домаћинству.

Захтјев за подстицајна средства се подноси у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, улица Светог Саве (Дом културе) до потпуног утрошка планираних средстава, а најкасније до 31.05.2024. године.

Сви заинтересовани детаљније информације могу добити у просторијама Агенције или на телефон број: 050/214-257.

Јавни позив погледајте овдје.

14. мај, 2024.

Обавјештење о ажурирању Програма капиталних инвестиција општине

        Координациони тим за израду Програма капиталних инвестиција обавјештава све заинтересоване грађане општине Мркоњић Град, привредне субјекте, предузетнике, установе и удружења грађана да ће се вршити ажурирање Програма капиталних инвестиција за период 2025 – 2029. године.

        Образац Приједлог за инвестирање можете подићи сваким радним даном у Шалтер сали, шалтер број 1. и на званичној интернет страници општине: www.mrkonjic-grad.rs .

        Попуњене и потписане обрасце можете предати у Шалтер сали, шалтер број 1 или у канцеларији број 17.

        За све додатне информације можете се обратити код секретарa Координационог тима (канцеларија бр. 17) или путем телефона 050/220-931. 

        Рок за подношење образаца Приједлога за инвестирање је 19. јул 2024. године.

 

 

Образац за инвестирање са комплетним упуством можете преузети овдје.

10. мај, 2024.

ВЛАДИКА СЕРГИЈЕ: БОГОМАЈКА ДАНАС ДОШЛА МЕЂУ ВЈЕРНИ НАРОД

Његово преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије рекао је у обраћању вјерницима из Мркоњић Града и сусједних општина и градова који су дочекали икону Пресвете Богородице Тројеручице и дио моштију /честица/ Светог Саве у мркоњићком Храму Светог Саве, да је данас велики дан јер је Богомајка, кроз ову чудотворну и свету икону из манастира Хиландара, дошла међу вјерни народ.

"Икона Пресвете Богородице Тројеручице ту је да нас подсјећа на ријечи које је рекла за цијело човјечантство `Ево слушкиње Господње, нека ми буде по ријечи Господњој`. То је оно чега сви треба да се сјећамо свакога дана - зато што су оне наша слобода воље која учествује у неизмјерној љубави. Да она није рекла те ријечи ми данас не бисмо били синови Божији, хришћани, били бисмо ко зна шта, јер Божија је воља да спаси човјека", рекао је епископ Сергије.

Владика Сергије је истакао да се данас треба радовати и томе да је, осим чудотворне иконе, Храм Светог Саве добио и честицу моштију Светог Саве.

"Да нас освјежавају духовно, просвећују, те да се молимо пред њима да нас Свети Сава благослови", рекао је епископ Сергије.

Начелник општине Драган Вођевић истакао је да ће се данашњи дан писати свијетлим словима у историји Мркоњић Града.

Велики број вјерника из Мркоњић Града и сусједних општина и градова дочекао је данас икону Пресвете Богородице Тројеручице и дио моштију /честица/ Светог Саве у мркоњићком Храму Светог Саве, гдје ће бити доступне на поклоњење и цјеливање вјерном народу као велики благослов.

Светиње су литијском процесијом пренесене од Храма Рођења Пресвете Богородице, гдје су стигле синоћ непосредно пред вечерње богослужење, до Храма Светог Саве, након чега је служена Света архијерејска литургија.

Литургију су служили преосвећене владике новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин, липњански Доситеј, викар Његове светости патријарха српског Порфирија, те епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

За присутне вјернике уприличена је свечана трпеза.

Икона Пресвете Богородице Тројеручице је поклон братства манастира Хиландара Храму Светог Саве у Мркоњић Граду.

Организатори дочека су Епархија бихаћко-петровачка, општина Мркоњић Град и ктитор Храма Светог Саве, привредник из овог града, Младен Милановић.

04. мај, 2024.

ПОДИЈЕЉЕНИ ВАСКРШЊИ ПАКЕТИ

Поводом Васкрса, данас су подијељени васкршњи пакети за 141 породицу слабијег материјалног стања, у организацији Општине и Центра за социјални рад.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић, који је са сарадницима учествовао у подјели, рекао је да општинска управа из године у годину, у сарадњи са Центром за социјални рад, поводом великих православних празника, организује подјелу пакета породицама слабијег материјалног стања, којима тако жели да поручи да је уз њих.

Вођевић је суграђанима честитао празник и пожелио да у здрављу и радости дочекају Васкрс.

Начелнику је за посјету захвалио Небојша Рољић који је прије пар година тешко повријеђен и тренутно чека шесту операцију, за коју се нада да ће поравити његово здравствено стање, јер је задобио вишеструке преломе, повреду кичме, карлице, кукова, руке.

"Приликом рада у шуми дрво је пало на мене, задобио сам тешке повреде опасне по живот. Након дуготрајног лијечења и опоравка, за који су требала и велика новчана средства, успио сам да проходам. Захваљујући помоћи Општине, Центра за социјални рад и људи добре воље, стао сам на своје ноге", каже Рољић.

Он је додао да га чека још дуг пут опоравка, али да ће му то ипак бити олакшано јер је добио обећање од начелника Вођевића да ће сви и даље бити уз њега.

Подјелу васкршњих пакета данас је организовала општина Мркоњић Град и Центар за социјални рад, док су прије два дана 40 васкршњих пакета подијелили Коло српских сестара "Рођење Пресвете Богородице" и Општинска организација Црвеног крста.

30. април, 2024.

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ "ЗДРАВЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У БиХ"

Пројекат "Здраве заједнице у БиХ", који ће бити спроведен у 11 општина у Републици Српској, реализује се с циљем успостављaња центра за базичну физикалну рехабилитацију при домовима здравља, рекао је данас помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске Милан Латиновић.

Латиновић је рекао да је идеја овог пројекта, који подржава и Свјетска здравствена организација, да у њему, осим здравствених радника и установа, учествује и друштвена заједница, као и грађани.

"У Мркоњић Граду, као и у осталих 10 општина и градова планирамо да радимо као партнери на програмима промоције здравља и превенције болести", поручио је Латиновић.

Генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске Ацо Пантић рекао је да је овај савез један од кључних партнера на овом пројекту, чија је улога јачање капацитета и унапређење рада одбора за здравље при локалним заједницама.

"Очекујемо да ће у наредној фази пројекта бити основана и мрежа за здравље, гдје ће се размјењивати добра пракса из одбора за здравље између локалних заједница", навео је Пантић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да грађани од овог пројекта могу да очекују много у наредне четири године.

"Циљ нам је да активирамо што већи дио друштва да се активно укључи у здраве навике, да што више бораве у природи и уживају у природним љепотама", нагласио је Вођевић.

Он је додао да је Скупштина општине Мркоњић Град усвојила Стратегију развоја општине у наредних седам година, којој је примарни циљ развој туризма и туристичких потенцијала.

26. април, 2024.

Обавјештење о радном времену у дане празника на подручју општине Мркоњић Град

Обавјештавају се грађани, правна лица и предузетници са подручја општине Мркоњић Град, да је у складу са Законом о празницима Републике Српске у дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

У складу са Законом о празницима Републике Српске, републички празник је:

• Међународни празник рада,, 1. и 2.мај,

• Дан побједе над фашизмом, 9. Мај

У складу са важећом Законом о празницима Републике Српске и Одлуком о радном времену правних лица и предузетника који обављају трговинску, занатску у услужну дјелатност и Закључком Начелника општине број: 01-140-2/24 од 26.04.2024. године на дан празника на подручју општине Мркоњић Град могу да раде:

I Правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба и пецива и продају истих, те трговински објекти на бензинским пумпним станицама, на дан празника (1. 2. и 9. маја 2024. године) могу да раде у времену од 00.00 до 24.00 часа.

II На Међународни празник рада, 01. маја 2024. године (сриједа) на подручју општине Мркоњић Град за сва правна лица и предузетнике је нерадни дан.

III На други дан Међународног празника рада 02. маја 2024. године (четвртак) и Дан побједе над фашизмом, 09. маја 2024. године (четвртак), на подручју општине Мркоњић Град у времену од 07,00 до 15,00 часова могу да раде сва правна лица и предузетници који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност.

IV Нерадни дани за васкршње празнике:

У дане православног Васкрса, који је по Закону о празницима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 43/07) вјерски празник, за вјернике православне вјероисповијести нерадни дани биће:

• 03.мај (православни Велики петак), 05. мај (дан Васкрса) и 06. мај 2024.године (Васкршњи понедјељак), те вјерници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног мјеста у те дане а исто право остварују подношењем захтјева код свог послодавца.

Закључак о одређивању радног времена можете погледати овдје.

25. април, 2024.

Извјештај са 28. сједнице Скупштине општине

На 28. сједници Скупштине општине

одборници су подржали Извјештај о извршењу буџета општине Мркоњић Град за 2023. годину. Укупна буџетска средства остварена су у износу од 19.924.189 КМ.

Усвојена је и Информација о реализацији Програма капиталних инвестиција за 2023. годину, гдје је приказан детаљан преглед реализованих пројеката. Укупна вриједност реализованих капиталних пројеката износила је 4.714.673,62 КМ, што је 91,9% од планираног износа за капиталне инвестиције.

Усвојена је Одлука о усвајању Стратегије развоја општине Мркоњић Град за период 2024.-2030. година.

Одборници су подржали и Програм за подстицај привредног развоја општине у 2024. години, а укупна средства за реализацију Програма износе 450.000,00КМ, која ће бити распоређена:

-Подршка развоју МСП и предузетништва-135.000,00 КМ;

-Подршка развоју пољопривреде-238.000,00 КМ;

-Подршка развоју туризма-77.000,00 КМ.

Једногласно је подржана Одлука о оснивању Јавне установе Туристичке организације Мркоњић Град.

23. април, 2024.

Најава 28. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град

Најава 28. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град, која ће се одржати дана 25.04.2024. године (четвртак) у скупштинској сали општине Мркоњић Град, са почетком у 10,00 часова.

Д н е в н и р е д:

1. Усвајање Извода из записника са 27. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град одржане дана 23 и 27.02.2024. године;

2. Информација о раду Правобранилаштва Републике Српске – Сједиште замјеника Бања Лука за период 01.01.2023. до 31.12.2023. године;

3. Извјештај о извршењу буџета Општине Мркоњић Град за 2023. годину;

4. Приједлог Одлуке о отпису потраживања;

5. Приједлог Одлуке о усвајању завршног рачуна буџета општине Мркоњић Град за 2023. годину;

6. Информација о реализацији Програма капиталних инвестиција за 2023. годину;

7. Приједлог Одлуке о усвајању Стратегије развоја општине Мркоњић Град за период 2024-2030. година;

8. Приједлог Одлуке о утрошку новчаних средстава са посебног рачуна водних накнада у 2024. години;

9. Приједлог Плана утрошка средстава од концесионе накнаде у 2024. години;

10. Приједлог Плана утрошка средстава остварених продајом шумских дрвних сортимената на подручју општине Мркоњић Град у 2024. години;

11. Извјештај о реализацији Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2023. години;

12. Приједлог Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2024. години;

13. Приједлог Рјешења о именовању Комисије за имплементацију Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2024. години (Компонента: Подршка развоју МСП и предузетништва и Подршка развоју туризма);

14. Приједлог Рјешења о именовању Комисије за имплементацију Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2024. години (Компонента: Подршка развоју пољопривреде);

15. Приједлог Одлуке о оснивању Туристичке организације општине Мркоњић Град;

16. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о оснивању Заједничке јавне установе Туристичка организација „Крајина“;

17. Приједлог Одлуке о приступању измјени дијела Регулационог плана за потребе мале привреде у Подоругли;

18. Приједлог Одлуке о измјени Регулационог плана „Центар“ Мркоњић Град, на локацији Рудине у Мркоњић Граду;

19. Приједлог Одлуке о давању сагласности за закључивање Уговора о продаји непосредном погодбом земљишта у својини Општине Мркоњић Град, са Јагузовић Лазаром из Мркоњић Града;

20. Приједлог Одлуке о давању сагласности за закључивање Уговора о преносу права својине на непокретности у својини Општине Мркоњић Град, са Вођевић Мирка Јовом, Бјелајце бб, Мркоњић Град, заступан по пуномоћнику Марић Н. Горану, адвокату из Бањалуке;

21. Извјештај о рјешавању управних предмета у Општинској управи општине Мркоњић Град за 2023. годину;

22. Информација о стању у области културе и информисања на подручју општине Мркоњић Град за 2023. годину;

23. Приједлог Програма културних активности на подручју општине Мркоњић Град за 2024. годину;

24. Информација о стању у области спорта са финансијским извјештајем спортских клубова на подручју општине Мркоњић Град за 2023. годину;

25. Приједлог Програма спортских активности на подручју општине Мркоњић Град за 2024. годину;

26. Информација о остваривању права у области борачко-инвалидске заштите за 2023. годину;

27. Извјештај о раду и пословању ЈЗУ Дом здравља „Др Јован Рашковић“ Мркоњић Град за период 01.01.-31.12.2023. године;

28. Информација о здравственом осигурању становништва за 2023. годину;

29. Извјештај о раду ЈУ Центар за социјални рад Мркоњић Град у 2023. години;

30. Извјештај о раду ЈУ „Народна библиотека“ Мркоњић Град за 2023. годину;

31. Извјештај о раду Ватрогасног друштва Мркоњић Град за 2023. годину;

32. Информација о стању у области ловства на подручју општине Мркоњић Град у 2023. години;

33. Информација о раду и активностима Удружења спортских риболоваца Мркоњић Град за 2023. годину;