00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Све новости

12. април, 2024.

ПРОМОВИСАНА ФОТОМОНОГРАФИЈА "СТАЗАМА РАТНИКА"

Фотомонографија "Стазама ратника", аутора Верице Тегелтије, која је настала као свједочанство о раду и постојању КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", представљена је у Мркоњић Граду.

Промоцији у Основној школи "Иван Горан Ковачић" присуствовала је и министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

У жељи да дјеци, члановима мркоњићког КУД-а, осим игре, пјесме, обичаја представи и приближи и историју српског народа умјетнички руководилац КУД-а Милица Грмаш одлучила је да заједно са њима посјети мјеста повезана са Првим свјетским ратом и краљем Петром Првим Карађорђевићем.

"Моја замисао је била да се у оквиру културе сјећања младим људима, фолклорашима, приближи тај период, те да лакше схвате ратна дешавања, историју, а највише пут краља Петра Мркоњића чије име носе", рекла је Грмашева.

Она је захвалила аутору књиге Верици Тегелтији, за коју је истаклада је била један од њених главних сарадника на путовању.

Тегелтија је рекла да је на свим путовањима, сем улоге педагошког радника, била и фотограф, те да је фотографије након завршеног путовања дијелила као успомене на пут и мјеста које је са члановима КУД-а посјетила.

"Након неколико путовања одлучила сам да би све то било добро објединити у књигу која ће бити дивна успомена свима који су били на овом путу, али и насљеђе и свједочанство за генерације које долазе којим путем једно културно-умјетничко друштво може да иде", нагласила је Тегелтија.

Протојереј ставрофор Саво Јанковић рекао је да су на свим путовањима КУД-а били присутни и свештеници црквене парохије са подручја ове општине.

"Традиција, историја, обичаји без вјере тешко да би могли опстати. Највреднији споменици нашег народа су управо манастири и цркве, вјековни свједоци свега онога што је српски народ прошао. Радује ме чињеница да су чланови КУД-а на свом путу посјетили многе манастире и цркве", рекао је Јанковић.

Књига је објављена у децембру 2023. године у тиражу од 500 примјерака, а издавач је "Арт принт" Бањалука

Реализација пројекта почела је 2018., а завршена је 2023. године.

12. април, 2024.

Одржана смотра ученичких радова у струци текстилство и кожарство

Министарство просвјете и културе Републике Српске и Републички педагошки завод у циљу промоције образовања и васпитања у Републици Српској организовали су такмичења ученика, смотре и манифестације на којима се омогућава талентованим ученицима да представе достигнућа у знању и вјештинама стеченим током школовања.

Трећа по реду смотра, која има за циљ промоцију занимања и постигнућа ученика у текстилству и кожарству, одржана је данас у Мркоеић Граду, а окупила је ученике и наставнике из Бања Луке, Приједора, Градишке, Теслића и Мркоњић Града.

Mинистар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић данас је у оквиру Смотре ученичких радова у струци текстилство и кожарство у Мркоњић Граду посјетила Средњошколски центар, те заједно са начелником општине Драганом Вођевићем текстилни погон "Графо Балкан" и фабрику обуће "Бема", којој је потребан кадар.

Стојчићева је нагласила да Мркоњић Град има велику традицију у текстилној индустрији, а да је фабрика обуће такође од великог значаја за ову локалну заједницу јер запошљава доста радника са подручја ове и сусједних општина.

 

"Посјетили смо фабрику која производи текстил и фабрику обуће `Бема` која има проблем са стручном радном снагом. Надам се да ће у будућности бити више интереса за ову струку и да ће наша привреда имати потребне кадрове", поручила је Стојичићева.

 

Начелник општине је рекао да је ова грана привреде важна за нашу заједницу.

„Честитам свим ученицима и њиховим професорима на постигнутим резултатима“, рекао је Воеђевић.

 

Директор фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић нагласио да је управо Смотра ученичких радова у струци текстилство и кожарство добра идеја да у наредном периоду у фабрици буде организован и Дан отворених врата, гдје би ученици могли да се упознају са производним погоном.

"Потребно је да дјеца виде фабрику, савремене машине за рад, као и да су услови рада повољни. Нама треба кадра, инжењера, технолога, моделара, креатора, радника за производњу, да би успјешно пословали", рекао је Умичевић.

Основна дјелатност предузећа "Бема" је производња обуће и остварује пословну сарадњу са познатим купцима у иностранству. У Мркоњић Граду је 2007. године отворена друга "Бемина" радна јединица.

07. април, 2024.

Обавјештење о стављању на увид јавности Приједлога плана управљања Спомеником природе „Врела Сане“ за период 2024 - 2034. године

​Јавно предузеће шумарства „Шуме Републике Српске“, Шумско газдинство „Лисина“ у Мркоњић Граду и Шумско газдинство „Рибник“ у Рибнику, као управљач заштићеног подручја Споменик природе „Врела Сане“ доставило је Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију  Приједлог плана управљања Спомеником природе „Врела Сане“ за период 2024 - 2034. године, на усвајање.

Чланом 77. Закона о заштити природе („Службени гласник Републике Српске“, број 20/14) дефинисано је да се План управљања доноси за свако заштићено подручје за период од 10 година, а Правилником о садржају, утврђивању и начину спровођења мјера управљања заштићеним подручјима  дефинисано је да се Планом управљања одређују дугорочне развојне смјернице, начин извођења заштите, коришћења и управљања, те ближе смјернице за заштиту и очување природних вриједности заштићеног подручја уз уважавање потреба локалног становништва. У складу са чланом 15. Закона о заштити природе током израде аката о заштити  природних  вриједности, планова управљања, као и других аката који се доносе у складу са Законом о заштити природе осигурава се учешће јавности, путем јавног увида. 

Мишљења и примједбе на План управљања заинтересована јавност може достављати на e-mail: z.stojicic@mgr.vladars.rs , 30 дана од дана објављивања Плана управљања на Порталу Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Истовремено, општина Мркоњић Град, на чијем се подручју налази локалитет, објавиће почетак јавног увида на огласној табли у згради Административне службе града и омогућиће заинтересованој јавности увид у Приједлог плана управљања у просторијама Административне службе, у трајању од 30 дана.

02. април, 2024.

Апел становницима општине да буду одговорни приликом паљења ватре на отвореном

С тим да је у току прољећно крчење и припрема ораница за сјетву, Општина Мркоњић Град, Полицијска управа Мркоњић Град и Ватрогасно друштво Мркоњић Град апелују на становнике општине Мркоњић Град да буду одговорни приликом паљења ватре на отвореном.

Упозоравају се грађани да је забрањено паљења корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и без предузимања свих неопходних радњи у циљу спречавања ширења ватре!

Чланом 18. тачка 10. Закона о заштити од пожара („Службени гласник Републике Српске“, број 94/19) прописано је да ће се новчаном казном од 100 КМ до 1.000 КМ казнити за прекршај физичко лице ако пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.

01. април, 2024.

ОБИЉЕЖЕНО 28 ГОДИНА ОД ОТВАРАЊА МРКОЊИЋКЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

На православном гробљу у Мркоњић Граду данас је служен парастос и положени вијенци поводом 28 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијених у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на српски етнички простор дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

Организатор обиљежавање је Удружење породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Мркоњић Град.

01. април, 2024.

Обавјештење о категоризацији угоститељских објеката за смјештај

Поштовани,

У складу са Законом о угоститељству Републике Српске („Службени гласник РС“, број: 45/17, 1/24), чланом 26. је прописана обавеза категоризације угоститељских објеката за смјештај врсте: камп, апартмани, куће за одмор, собе за изнајмљивање, хостела и објеката сеоског туризма коју врши надлежни орган јединице локалне самоуправе.

Овим путем Вас обавјештавамо да је потребно да процес категоризације буде спроведен у потпуности, односно да сви објекти буду категорисани и да се исти поступак примјењује на све поменуте смјештајне објекте унутар наше општине.

Наглашавамо важност поштовања овог законског прописа ради унапређења туристичке понуде и подизања квалитета услуга у нашој регији. Категоризација ће омогућити стандардизацију и подизање нивоа услуга у туристичком сектору.

За све информације о категоризације угоститељских објеката за смјештај за нашу општину можете се обратити у канцеларији број 15. зграда општинске управе Мркоњић Град или на телефон 050/220-933.

                                                                                          Одјељење за привреду и финансије