00 387 50 220 920 kabinet_nacelnika@mrkonjic-grad.rs.ba Понедјељак – Петак 7.00h - 15.00h

Све новости

17. јул, 2024.

ПОДРШКА ПРОЈЕКТИМА САМОЗАПОШЉАВАЊА 18 НЕЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић данас је са осамнаест лица потписао уговоре о подстицају њиховог самозапошљавања.

Програмом за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град у 2024. години из буџета Општине Мркоњић Град издвојена су средства као директна подршка „Пројектима самозапошљавања незапослених лица“ која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање, Биро Мркоњић Град.

Износ подстицајних средстава по једном пројекту самозапошљавања је 7.000,00КМ, а Комисија за имплементацију Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град одобрила је осамнаест захтјева.

Драган Вођевић, начелник општине, рекао је да Општина Мркоњић Град осјети потребе својих суграђана и према тим потребама реализује програме.

„Подстицајна средства за самозапошљавање, која износе нешто мање од 200.000,00КМ су обезбјеђена у буџету, а ово је један од наших најбољих програма који пласирамо директно нашим грађанима“, истакао је Вођевић.

17. јул, 2024.

ЗА САМОЗАПОШЉАВАЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДИ 72.000,00КМ

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић данас je са осамнаест пољопривредника потписао уговоре о подстицају њиховог самозапошљавања.

Овим видом подстицаја пружа се директна подршка пројектима самозапошљавања незапослених лица, а која се налазе на евиденцији Завода за запошљавање РС, Биро Мркоњић Град.

Износ подстицајних средстава по једном кориснику самозапошљавања је 4.000,00КМ.

Вођевић је навео да кроз Програм за подстицај привредног развоја на разне начине помажу пољопривредне произвођаче.

„У прошлој години Програм је рализован 99,7 одсто, а највећи дио средстава упућен је нашим пољопривредницима“, истакао је Вођевић.

Комисија за имплементацију Програма за подстицај привредног развоја општине Мркоњић Град одобрила је свих 18 захтјева, a највећи број захтјева био је из области развоја говедарства.

Invalid date

ЈАВНИ ПОЗИВ ПОДРШКА ТУРИСТИЧКИМ СУБЈЕКТИМА

Средства су планирана за рефундацију дијела трошкова активности туристичких субјеката у висини до 30%, а максимално 3.000,00КМ по субјекту.Средства су планирана за рефундацију дијела трошкова активности туристичких субјеката у висини до 30%, а максимално 3.000,00КМ по субјекту.

Намјена

  1. Набавка опреме и намјештаја за опремање соба, кухиња, купатила и др. просторија унутар туристичких смјештајних објеката,
  2. Извођење грађевинских и занатских радова на туристичком објекту,
  3. Постављање промотивне табле.

Потребна документација

  1. Захтјев за кориштење средстава са планом инвестиције,
  2. Рјешење о регистрацији или Уговор са туристичком организацијом,
  3. Извјештај о реализацији инвестиције са доказима о извршеним плаћањима (Уговор са добављачима, фактуре, фискални рачуни, банковни изводи…),
  4. Потврда о измиреним обавезама према пореској управи и Општини Мркоњић Град.

Захтјев за подстицајна средства се подноси у Агенцији за привредни развој општине Мркоњић Град, улица Светог Саве (Културни центар), до утрошка средстава, а најкасније до 25.07.2024. године.

Сви заинтересовани детаљније информације могу добити у просторијама Агенције или на телефон број: 050/214-257.

Јавни позив погледајте овдје.

 

06. јул, 2024.

Одржана 34. Косидба на Балкани-Меморијал Лазар Лакета

Традиционална манифестација "Косидба на Балкани-Меморијал Лазар Лакета" одржана је данас у Туристичком центру Балкана код Мркоњић Града.

Учешће је узело 19 косаца из Србије, Републике Српске и Федерације БиХ.

Побједик овогодишње косидбе је Мирко Кецман, друго мјесто освојио је Вук Вучковић, а трећепласирани је Младен Томић.

Косци су се, осим у такмичењу у кошењу ручном косом "варцарком", надметати у скоку у даљ, обарању руке, обарању са брвна и у бацању камена са рамена. Делија је Вук Вучковић. Побједници екипног такмичења је екипа "Јањ".

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да овом манифестацијом чувају традицију, те да је њихова дужност да је преносе са кољена на кољено како би млади знали шта је ручно кошење траве.

"Недавно смо једној улици у нашој општини дали назив по чувеном Лазару Лакети", истакао је Вођевић.

Присутнима се обратила и Жељка Стојичић, министар просвјете и културе Републике Српске, која је навела да је ова манифестација поред тога што је културна, тако је и спортска манифестација.

"Желим да се захвалим Агенцији и Општини које су истрајне у организацији ове манифестације, јер тако чувају традицију", истакла је Стојичић, која је пожелела срећу свим учесницима.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Стевица Еремија, који је отворио манифестацију, наглашава да је ово веома значајан дан, дан традиције, обичаја, народне ношње и косе "варцарке".

Прије почетка такмичења косаца, служен је парастос и положено цвијеће на спомен-обиљежје Лазару Лакети, некадашњем шампиону Европе у ручном кошењу траве и оснивачу ове манифестације.

Косидбу је организовала Агенција за привредни развој општине Мркоњић Град, а генерални покровитељ је Општина Мркоњић Град.

06. јул, 2024.

ОДРЖАНА 18. КОСАЧКА СМОТРА ФОЛКЛОРА

Вечерас је одржана 18. косачка смотра фолклора на којој је наступило осам културно-умјетничких друштава, а поводом традиционалне манифестације "Косидба на Балкани - Меморијал Лазар Лакета".

Смотру фолклора је отворила начелник Одјљења за друштвене дјелатности општине Мркоњић Град Дијана Еремија која је истакла да је задовољство видјети толико младих људи окупљених око заједничког циља, а то је игра, пјесма и дружење у духу традиције.

На смотри су наступила културно-умјетничка друштва "Врело" из Шипова, "Вез" из Теслића, "Рибник" из Рибника, "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", "Петар Кочић" из Мркоњић Града, "Јањ" из Стројица код Шипова, Фолклорни ансамбл "Рача", Ансамбл народних игара и пјесама "Никола Кокошар" из Шипова.

Косачка смотра фолклора одржана је на Тргу српске војске, чији организатор је КУД "Петар Први Карађорђевић Мркоњић", а покровитељ општина.

Традиционална манифестација "Косидба на Балкани - Меморијал Лазар Лакета" биће одржана сутра на Балкани код Мркоњић Града.

04. јул, 2024.

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић организовао је данас свечани пријем за најбоље ученика основних и средњих школа, за које је општина обезбиједила и новчане награде.

Општина је за ове намјене у буџету издвојила oкo 5.000,00 КМ, а награђени су ђаци генерације, вуковци, те ученици с добрим резултатима на регионалном и републичком такмичењу.

Награђена је и Верица Тегелтија, професор разредне наставе, а која је овогодишњи добитник Светосавске награде.

Вођевић је рекао да је ово лијеп дан за општину када награђају најбоље ученике.

Искористио је прилику и честитао и ђацима, али и њиховим родитељима, наставницима, учитељима, професорима и управи школа на постигнутим резултатима.

„На разне начине помажемо и награђујемо своје ученике, обезбиједили смо бесплатан превоз за све основце и средњошколце, набављамо уџбенике за основце као и за ученике првог разреда гимназије“, рекао је Вођевић.

Он је додао да Општина Мркоњић Град увијек стоји иза вриједних и талентованих младих особа.

Ученик генерације Основне школе „Бранко Ћопић“ Сара Мешић истакла је да јој награда много значи, као и пријем код начелника општине.

Теодора Пено, ученик генерације у ОШ „Вук Караџић“, захвалила се начелнику општине на пријему.

„Надам се још бољим резултатима у наставку школовања“, исткала је Пено.

26. јун, 2024.

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА БЕБА

На "Конференцији беба" у Мркоњић Граду учествовао је велики број дјеце узраста до пет година за коју су, осим забавног програма, обезбијеђени и пригодни поклони.

Манифестацију је отворила Дијана Еремија, начелник Одјељења за општу управу и друштвене дјелатности, која је истакла да је ова манифестација промоција породице, која је стуб и основна ћелија друштва.

Она је навела да је прошле године рођено 110 дјеце.

Изабрано је трочлано предсједништво, а посебне награде добиле су најстарија и најмлађа беба, као и беба са највише браће и сестара, које им је уручио предсједник Скупштине општине Стевица Еремија.

Организована су такмичења у пузању и плесу беба, те бејби баскет.

У забавном програму 15. "Конференције беба", одржане у спортској дворани учествовали су малишани из вртића "Миља Ђукановић", Градски хор "Мали принц", Градско позориште, Културно-умјетничко друштво "Петар Први Карађорђевић Мркоњић" и КУД "Петар Кочић".

Манифестацију су подржала бројна друштвено одговорна предузећа.

Организатор манифестације су Народна библиотека и Општина Мркоњић Град, под покровитељством Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

25. јун, 2024.

Најава 29. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град

Сједница Скупштине општине Мркоњић Град одржаће се дана 27.06.2024. године (четвртак) у скупштинској сали општине Мркоњић Град, са почетком у 10,00 часова.

Д н е в н и р е д:

1. Усвајање Извода из записника са 28. сједнице Скупштине општине Мркоњић Град одржане дана 25.04.2024. године;

2. Извјештај о остварењу годишњег Плана имплементације Стратегије развоја општине Мркоњић Град (2014-2024. година) у 2023. години;

3. Годишњи извјештај о раду начелника и Општинске управе општине Мркоњић Град за 2023. годину;

4. Приједлог Годишњег плана рада начелника и Општинске управе општине Мркоњић Град за 2024. годину;

5. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о измјени Регулационог плана “Центар“ Мркоњић Град на локацији Рудине у Мркоњић Граду;

6. Приједлог Одлуке о измјени Регулационог плана “Центар“ Мркоњић Град на локацији Рудине у Мркоњић Граду;

7. Приједлог Одлуке о именовању чланова Савјета за праћење поступка израде измјене Регулационог плана “Центар“ Мркоњић Град на локацији Рудине у Мркоњић Граду;

8. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о приступању измјени дијела Зонинг плана подручја посебне намјене Туристичко-рекреативног центра „Балкана“;

9. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о именовању чланова Савјета за праћење поступка израде Измјене дијела Зонинг плана подручја посебне намјене Туристичко-рекреативног центра „Балкана“;

10. Приједлог Одлуке о приступању измјени дијела Зонинг плана подручја посебне намјене Туристичко-рекреативног центра „Балкана“;

11. Приједлог Одлуке о именовању чланова Савјета за праћење поступка израде Измјене дијела Зонинг плана подручја посебне намјене Туристичко-рекреативног центра „Балкана“;

12. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о измјени дијела Регулационо-урбанистичког плана за подручје насељеног мјеста Мркоњић Град – на локалитету комплекса грађевинског предузећа „Градња“ Мркоњић Град;

13. Приједлог Одлуке о стављању ван снаге Одлуке о именовању чланова Савјета за праћење поступка израде Измјене дијела Регулационо-урбанистичког плана за подручје насељеног мјеста Мркоњић Град – на локалитету комплекса грађевинског предузећа „Градња“ Мркоњић Град;

14. Приједлог Одлуке о приступању измјени дијела Регулационо-урбанистичког плана за подручје насељеног мјеста Мркоњић Град – на локалитету комплекса грађевинског предузећа „Градња“ Мркоњић Град;

15. Приједлог Одлуке о именовању чланова Савјета за праћење поступка израде Измјене дијела Регулационо-урбанистичког плана за подручје насељеног мјеста Мркоњић Град – на локалитету комплекса грађевинског предузећа „Градња“ Мркоњић Град;

16. Приједлог Одлуке о измјени Регулационог плана за потребе мале привреде у Подоруглој (Регулациони план комплекса између саобраћајнице Мркоњић Град- Црна ријека и Градског гробља);

17. Приједлог Одлуке о именовању чланова Савјета за праћење поступка израде измјене Регулационог плана за потребе мале привреде у Подоруглој (Регулациони план комплекса између саобраћајнице Мркоњић Град - Црна ријека и Градског гробља);

18. Приједлог Одлуке о начину и условима продаје непокретности у својини Општине Мркоњић Град путем лицитације у Пословној зони Подбрдо;

19. Приједлог Одлуке о давању сагласности начелнику општине Мркоњић Град, за закључивање Уговора о уступању на коришћење пословног простора, са Општинском борачком организацијом Мркоњић Град;

20. Приједлог Правилника о критеријумима, условима и начину суфинансирања спорта на подручју општине Мркоњић Град;

21. Информација о друштвеном положају младих на подручју општине Мркоњић Град за 2023. годину;

22. Информација о активностима удружења грађана на подручју општине Мркоњић Град за 2023. годину;

23. Информација о здравственој заштити животиња на подручју општине Мркоњић Град за 2023. годину;

24. Информација о стању у области шумарства и примарне прераде дрвета на подручју општине Мркоњић Град за 2023. годину;

25. Извјештај о раду ЈУ Културно спортски центар „Петар Кочић“ Мркоњић Град за 2023. годину;

26. Извјештај о пословању КП „Парк“ а.д. Мркоњић Град за период 01.01.2023.-31.12. 2023. године;

27. Информација о раду Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове – Подручна јединица Мркоњић Град за 2023. годину;

28. Информација о раду и материјалном стању Удружења пензионера општине Мркоњић Град за 2023. годину.

ПРЕДСЈЕДНИК СО

Стевица Еремија